Acesta va fi un mixt al genurilor jurnalistice, nu neapărat un material de presă sau un editorial. Conține câte puțin din fiecare pentru că nu există încă genul jurnalistic autentic ce să exprime scârba.

Voi începe printr-un fapt, adică știrea: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a fost aproape de a obține toate obiectivele de pe o listă lungă pentru realizarea unui Centru de Adicții. Cine s-a împotrivit? Câțiva consilieri locali ai primăriei Bistrița, care s-au abținut din a vota proiectul care viza o trecere al unui spațiu din palmaresul municipiului către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, au blocat pentru moment un deziderat care nu mai trebuie amânat. ”Prima metodă prin care estimezi inteligenţa unui conducător este aceea de a vedea ce fel de oameni îl înconjoară.” – Niccolò Machiavelli.

Politica este cea mai mare piedică într-o administrație de forță în care se dorește ca așezarea păstorită să aibă aplicat un stil de management, nu o politruceală. Iar taberele sunt convinse și împărțite pe calupuri de interese. Începem cu cei care au avut în “programul de campanie” acest obiectiv – Rodica Dobraniș.

Rodica Dobraniș este o femeie de afaceri, de bun simț din ceea ce am înțeles, pe care o strică în acest moment politica. O parte importantă de menționat este că habar nu are ce e aia politică, fiind implicată în trecut într-un partid inexistent, iar acum într-un partid de lider la care, dacă îi dispare capul, îi alunecă rapid și picioarele. Instabilitatea aceasta îi permite să ia decizii asumate, pe de-o parte, iar pe de altă parte îi poate da impresia în cadrul Consiliului Local Bistrița că este independentă. A votat cu “NU”, adică să nu fie alocat un spațiu pentru acel Centru de Adicții. A motivat mai bine decât colegii ei din consiliu, prin faptul că cei care se luptă cu adicțiile trebuie să fie izolați. Este opinia dânsei și trebuie respectată.

Mai apoi au fost cei care s-au abținut, liberalii din Consiliul Local care încă pare că sunt cuprinși de ciuda înfrângerii. Fraților, treceți peste! Ați rămas în campania electorală și nu e deloc bine! Vă faceți un deserviciu prin aceste luări de poziție care vă declasează ca partid istoric, iar ca urmare ați ajuns să fiți printre codașele din rândul partidelor favorite. Pe mâna voastră, atât AUR, POT, PSD și SOS au adunat mai multe voturi. Pentru că ați slăbit extrem de mult, pentru că nu ați sădit nimic în ultimii ani și v-ați îmbătat cu apă rece după valul plăcuței suedeze. Toată plăcuța este acum a voastră, să dați din ea la cine vreți! Dar tot vouă v-a rămas mai multă. ”Toată lumea poate face erori pe care să le impute altora: asta înseamnă să faci politică.” – Georges Clemenceau Consilierul local al PNL, Tudor Filip, curajos de altfel pentru că a răspuns întrebărilor mele în direct la Bistrița FM, știind că nu-i va fi chiar ușor, a motivat abținerea de la vot al întregului grup liberal din Consiliul Local cu faptul că acel centru de adicții nu are o plasare corespunzătoare, pentru că în viitor zona Wonderalnd va deveni un cartier al Bistriței hiper dezvoltat, iar cei care se internează la un centru de genul nu trebuie să fie expuși gălăgiei cotidiene. Bașca, a mai imputat un argument care până în acel moment nu există nici pe hârtie, nici în vise; cei care vor să construiască acest centru de adicții vor ca instituția să fie încercuită de un gard de patru-cinci metri.

Nu știu de unde vine gogoașa, mi se pare un argument mizerabil. Ca idee, gardul penitenciarului din Bistrița nu atinge trei metri cu tot cu sârmă ghimpată, iar cel al Garnizoanei Grigore Bălan nu mai e de mult un gard mistic, având dimensiunea unui bărbat matur care stă pe vârfuri. Deci nu ridicăm garduri de pază în jurul penitenciarului și armatei, zonă de siguranță 0, ci facem în jurul unei clinici!? Nici PSD nu și-a făcut corect temele. Gabriel Lazany este prins în offside pentru a nu știu câta oară, pentru că nu a anticipat că orice măsură îi va fi luată și elaborată în scop electoral, pentru că le nu e politician.

M-am convins, n-are treabă cu politica, a demonstrat ce avea de demonstrat cu managementul, dar la politică… Z-E-R-O. Iar cei care au fost înaintea lui, cu toată haita, profită la maxim de asta. În loc să fie toți plângăcioși că se opune PNL-ul proiectul de cedare a spațiului de la municipiu la CJ, să facă bine ca de acum la ședințele de Consiliu Local să prezinte specialiști, oameni cu mintea antrenată, nu odihnită precum a unor consilieri, care să le explice care-i șpilu, inclusiv în cazul acesta, a centrului de adicții. Acolo nu sunt duse oi și capre la tranșat, nici circari ciudați care sperie oamenii pe stradă, nici oameni pe jumătate morți. Acolo sunt internate persoane care vor să își schimbe viața care a luat-o pe o pantă greșită. Pe ușile acelui centru intră resemnarea, umilința, viciile, sevrajul, chinul, boala! Trebuie să iasă de acolo cu fruntea sus, fără să se gândească că o să fie umiliți mai departe de către societate, ca un flagel care nu are cale de a fi reparat și eliminat! De asta, măsura izolării centrului este una cel puțin neinspirată.

Pentru cei care încă nu văd utilitatea unui centru de adicții și nu vor să îi recunoască indispensabilitatea, vă ofer niște date care, atenție, sunt influențate! Deoarece studiile sociologice în acest domeniu se fac foarte dificil, cei mai mulți consumatori ferindu-se din a da declarații și din a fi sinceri.

Conform datelor disponibile, în România, consumul de droguri și decesele asociate acestuia prezintă următoarele statistici: Prevalența consumului de droguri: – 10,7% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit de-a lungul vieții. – 6% dintre aceste persoane au consumat droguri în ultimul an, iar 3,9% în ultima lună. – În special, în categoria de vârstă 15-34 de ani, se înregistrează cele mai mari rate de consum de droguri. Decese asociate consumului de droguri: – În 2022, au fost înregistrate 30 de decese asociate consumului de droguri, dintre care 25 prin supradoză. – Vârsta medie a persoanelor decedate din această cauză rămâne peste 30 de ani. Tendințe și observații: – Se remarcă o încetinire a ritmului de creștere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, cu excepția noilor substanțe psihoactive (așa-numitele „etnobotanice”), al căror consum este în creștere. – Vârsta consumatorilor de droguri a scăzut în România, existând cazuri raportate la copii de 10-11 ani. Este important de menționat că aceste date pot varia în timp și sunt influențate de factori precum eficiența măsurilor de prevenire, accesul la servicii de tratament și schimbările în comportamentul de consum.

Așa va arăta Centrul de adicție!

Mai stați pe gânduri?

Raul Peterlin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *